De ce faci lucruri pe care nu iti place sa le faci?

values

Hai sa vorbim despre VALORI. Adica, chestiile alea care te motiveaza sa actionezi intr-o directie sau alta, inclusiv sa faci lucruri pe care nu iti place sa le faci.

Constientizarea propriului set de valori ne ajuta sa fim mai consistenti  si sa punem in actiune acele valori care ne reprezinta, pentru a fi mai in acord cu noi insine.  

Valorile pot explica, de exemplu, de ce facem unele lucruri pe care nu ne place sa le facem. Nu ne place sa schimbam scutecele unui bebelus, dar valoarea grijii pentru purtatorul nostru de gene este mult mai importanta decat ceea ce ne place sau nu. Nici sa invatam ani de zile nu este mereu foarte placut, dar cand valorizam cunoasterea si exclenta continuam sa studiem domeniul care ne intereseaza. Sa amintesc si de exercitiile fizice? De barcuta, de pazitorul? Dar, pentru ca valorizam sanatatea continuam, nu-i asa?

Ce sunt valorile?

– o valoare este  un fel de combustibil de calitate superioara pentru motivatie.

– o valoare este un lucru important, pretios  pentru fiecare dintre noi.

– o valoare este o credinta adanc „inradacinata” pe care o internalizam de-a lungul vietii sau pe care decidem sa o internalizam pe masura ce ne maturizam.

 – un set de valori ne ajuta sa ne justificam actiunile si sa le ordonam, sa le prioritizam.

In functie de setul de valori (constientizat sau nu), un om poate alege sa fie parinte, sa fie om de stiinta, sa triasca in izolare,  etc. In lipsa acestor justificari, ce poarta numele de valori, am actiona mai degraba din instinct. Nu ar fi o problema foarte mare, doar ca tendinta ar fi sa ne preocupam de realitatea imediata, de problemele care tin de supravietuire.

Fara o viziune construita valoric, nu ai implini nicioadta  lucrurile  importante,  din viitor. Pentru a intelege si mai bine, poate ca e necesar sa distingem intre valori si nevoi. Unele nevoi sunt innascute si multe dintre ele sunt univesale. In timp ce nevoile sunt stabile – o sa am nevoie sa mananc acum dar si maine sau peste un an, unele valori sunt supuse schimbarii – am nevoie sa mananc, dar pentru ca valorizez o dezvoltare sustenabila si un mediu inconjurator curat sau pretuiesc viata  – la un moment dat aleg sa mananc vegetarian.

Si ghici ce! Se pare ca, animalul uman are, in plus, o nevoie mai speciala: valoarea. Omul are nevoie sa simta ca actiunile sale sunt corecte, bune si justificabile, adica impregnate de valoare. Neimplinita, aceasta nevoie este resimtita ca lipsa de sens.

Asadar, valorile formeaza baza, justificarea actiunilor noastre si ne ajuta sa prioritizam nevoile. Valorile sunt totodata cele care ne fac dieriti. Chiar daca in cultura in care traim exista un set de valori comune, felul in care ele sunt ansamblate si practicate de fiecare da nastere unui mozaic valoric personal.

Pot valoriza frumusetea sau sanatatea.  Pot valoriza comfortul sau austeritatea. Pot valoriza cooperarea sau competitia, familia sau cariera si multe ale lucruri. In functie de acestea actiunile mele vor fi diferite.

Observa cum, daca te gandesti bine, deciziile si aspiratiile tale vor fi influentate de valori si mai mai mult, relatiile tale cu ceilalti vor fi puternic influentate de setul de valori comune pe care il impartasiti. Pe de alta parte, daca am valoriza totul in mod egal nu am fi capabili sa actionam. E ca in povestea „Magarul lui Buridan„ care a murit (magarul) de foame si de sete pentru ca nu a putut alege intre o capita de fan si un vas cu apa, fiind in egala masura flamand si setos.

Ce este un fundament al valorii?

Oare in societatea moderna exista un vid de valori? Asa simtim cu totii. Poate ca  nu valorile lipsesc, ci mai degraba sursele (fundamentele) obisnuite ale valorilor, precum religia, familia, locul de munca sau comunitatea au devenit mai putin credibile.

Un fundament al valorii este o sursa de valoare, sursa care in sine nu mai are nevoie de alte justificari. Ea este valoroasa in sine. Un fundament al valorii este un scop in sine, in sensul in care facem ceva de dragul acelui ceva. De exemplu, in cele mai multe religii, vointa lui Dumnezeu este considerata un fundament de valoare.  Credinciosul poate sa faca o serie de lucruri pentru Dumnezeu si nu se va intreba de ce trebuie sa se supuna vointei lui Dumnezeu. Voia Domnului poate justifica multe actiuni. Istoric vorbind, voia Domnului a justificat actiuni pe care acum le consideram reprobabile (cruciade, arderi pe rug, discriminare, irationalitate). In acel moment erau de netagaduit.

Fara fundamente de valoare, oamenii nu ar mai avea nici un motiv pentru care sa se comporte dezirabil din punct de vedere social.( Baumeister, 1990).

 Ma intreb daca ne-am putea reinventa sursele valorice. Pentru mine, de exemplu, Natura este un fundament valoric. Din respectul pe care il am pentru conservarea naturii,  decurg compasiunea, perseverenta si cunoasterea, valori ce imi ghideaza viata.

Comments are closed.