Yoga nu este pentru mine!

Cred ca noi, instructorii de yoga, reusim sa fim uneori  contradictorii. Pe de-o parte ne pozam in tot felul de posturi, care mai care mai ciudate, mai cu picioarele pe la urechi..iar apoi povestim despre cum yoga este pentru toti, despre acceptare si iubirea propriului corp. Mi-am propus sa imi clarific aceasta contradictie. Imi dau seama ca totul tine de flexibilitate, insa nu doar musculara, ci mai ales ca set mental. 

Ce se intampla daca vin la yoga si nu pot sa stau intr-o anumita postura de yoga?

Cumva  yoga are acest renume de gimnastica dificila (nu am nici cea mai vaga iddee cum s-a putut intampla), in care iti asezi corpul in pozitii bizare  si caracterizate de  fixitate. O postura este intr-un singur fel. Punct!

51BFcHNT+aL._SY300_

Ei bine, o postura este de fapt o ipostaza ce implica  o atitudine corporala. Asta inseamna ca se aplica cateva principii de aliniere, cum ar fi coloana vertebrala alungita, talpi paralele, varfuri trase spre tine, genunchii orientati in sus. Dar mai departe….

Este un proces gradual, dinamic,  prin care, iti transformi corpul treptat. Din punctul meu de vedere, exista cam tot atatea posturi cate corpuri sunt, pentru ca suntem diferiti. Desi avem in vedere un rezultat, invatam sa fim constienti mai degraba de procesul in care ne aflam.

Procesul prin care iti descoperi corpul, senzatiile musculare, articulare, paternurile de respiratie in anumite pozitii. Pe acest drum capeti incredere in tine, devii mai prezenta si chiar mai deschisa fata de ceea ce esti.

Fiecare postura poate fi adaptata in functie de punctul in care te afli la momentul prezent. In acest video, in care cele doua ne arata cum sa realizam clestele, putem remarca atitudinea asistentei. Crede despre ea ca azi nu exte flexibila!  Yoghina de serviciu precizeaza, nu este despre cat de departe poti ajunge, ci despre ceea ce simti. Yoga nu tinteste numai catre o flexibilitate musculara, ci spre cultivarea unui set mental flexibil, o perspectiva flexibila despre tine si despre lume.

Corpul meu este total  intepenit. Yoga nu este pentru mine!

Iar eu as spune ca…tocmai pentru tine este yoga! Spunem ca suntem lipsiti de flexibilitate uitand un lucru: corpul nu este o entitate fixa. Corpul tau se transforma, se schimba. Acum esti lipsita de flexibilitate. Dar asta nu spune nimic despre cat de flexibila ai putea fi peste 6 luni, in cazul in care ai face cateva exercitii de stretching.

Viata este un proces ce implica schimbare. Organismul tau creste, se adapteaza, se reinnoieste si se modifica. Aceasta schimbare neincetata a fiintelor vii este in contrast puternic cu fixitatea conceptelor noastre despre fiintele vii. Conceptele despre viata, despre noi sunt in general etichete. Etichetele (cuvintele) nu sunt vii!

Practicand, observand bland, vei vedea cum  flexibilitatea, inainte sa fie in muschi, este  o perspectiva asupra vietii si deci asupra sinelui. Viata este mai mult decat eticheta ei. 

                                        Tu esti mai mult decat etichetele despre tine?

 5141328136_16d8f73ee7_b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *