Yoga in viata de zi cu zi. Cum?

Yoga poate deveni un stil de viata. In ceea ce ma priveste, incerc sa integrez in viata de zi cu zi aspecte ale practicii. Asta nu inseamna ca realizez copacul in timp ce toc patrunjel la bucatarie si nici ca imi petrec ore intregi realizand posturi si exercitii de respiratie. Desi mi-a trecut prin cap!

Ideea care imi ghideaza procesul este  aceea de a deveni mai receptiva, mai constienta de corpul (care sunt) si mediul din jur, de oamenii care ma inconjoara, pentru ca a fi prezenta nu inseamna a ma izola. Prezentul nu este locul potrivit pentru a fugi de lume. Dimpotriva! A fi prezent este a veni in intampinarea lumii asa cum este ea si mai putin asa cum imi imaginez eu ca este.

Cateva dintre lucrurile ce imi coloreaza mie viata si sunt inspirate din practica yoga:

  • O data pe zi imi inhib impulsul de a face o observatie, de a ma plange sau a-mi exprima o nemultumire  – ocazii sunt o droaie!
  • Expir prelung, intr-o respiratie abdominala: cand spal vase, cand merg, cand scriu, etc.
  • Ma intind, imi intind coloana, tragand de brate, in sus.
  • Imi relaxez selectiv corpul atunci cand astept (metrou, autobuz, la magazin etc).
  • Imi relaxez umerii si bratele in diverse ipostaze, mai ales cand scriu sau studiez.
  • Spun „Multumesc!”
  • Privesc cerul.

live-with-intention

Imi pot imagina ca exista oarecare presiune atunci cand iti doresti sa introduci practica yoga in viata de zi cu zi. Nu ai timp sau spatiu suficient.  Incepe chiar sa te frustreze. Ai vrea si tu sa poti sa faci chestia asta! Dar nu iti iese si ramai cu aceasta senzatie de dezamagire. Insa practica  yoga poate fi privita si dintr-o alta perspectiva. (practica yoga presupune nu numai muschi flexibili, dar si o perspectiva flexibila asupra vietii :D)

Poti incepe cu o zona restransa din viata ta, cu un prim si simplu pas, pe care esti sigura ca il vei face. Iti poti alege singura, zone si momente din zi, in care sa introduci principii din practica yoga. Sa zicem modul in care raspunzi la telefon sau felul in care deschizi usa cand pleci de acasa. O respiratie, o privire, un cuvant bun… Toate aceste gesturi simple pe care alegi sa le faci  devin obiceiuri, iar  apoi devin parte din modul in care te afli in lume. Ulterior procesul va continua si vei vedea ca poti introduce usor alte elemente ale practicii, de care ai nevoie.

Gradual te simti tot mai prezenta in propria viata, constienta de corpul tau, de reactiile tale, de nevoiel tale si ale celorlalti. Viata devine mai nuantata. A fi prezent este a veni in intampinarea lumii asa cum este ea si mai putin asa cum iti imaginezi tu ca este.

 15511001192011012242

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *