O stare constanta si fundamentala bine?!

 

“Trebuie sa fie intr-ostare intensa de bine,  constanta si fundamentala stare de bine” era expresia originala,  despre care am citit de curand. Si m-am simtit revolta. Si mi-am zis: Cata vinovatie inutila si poate greu de gestionat, uneori, ar putea aduce genul asta de atitudine.  Cum m-as putea afla intr-o stare constanta si fundamentala de bine, cand copilul mi-e bolnav, am ramas fara job, sufar de oboseala cronica, ma cert cu sotul….etc. Asta am eu nevoie? Sa fac eforturi sa fiu intr-o satre fundamentala de bine?

Majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca specia noastra, Homo Sapiens, a aparut acum aprox.100 de mii de ani. Atunci, aveam patru nevoi de baza: mancare, apa, adapost si sex., Mediul nu era foarte prietenos.  Asa ca, prioritatea era supravietuirea! Mintea a evoluat pentru a cauta si evita pericolul, pentru a simti durerea sau pentru a-ti servi  frica si ingrijorare, astfel incat tu sa iei masuri.

Daca primii hominizi, stramosii nostri, ar fi trait fara frica si fara sa fie prevazatori, observand doar lucrurile pozitive din jur, gandind pozitiv, cum ca nimic rau nu s-ar putea intampla, ar fi fost ucisi, mancati! Noi nu am fi existat. Mediul in care Homo sapiens a evoluat a dus la selectarea genelor care dau designul nostru actual ce implica si capacitatea de a avea emotii negative si scenarii negative.

Mintea umana este o sabie cu doua taisuri

Asa ca azi, intr-un mediu foarte diferit de cel al stramosilor nostri, mintea umana  seamnaa cu o sabie cu doua taisuri. Ne ajuta sa planificam viitorul, sa analizam si sa generam solutii. Ne ajuta sa comunicam, sa inovam sa ne adaptam. Asta e partea buna.

Partea intunecata a mintii este ca ne ofera judecati pripite si dure, ne serveste povesti infricosatoare despre ce s-ar putea intampla in viitor si se agata de amintiri dureroase. Ne aminteste de greseli, esecuri si ne compara cu ceilalti.

Dar nu e nimic in neregula cu asta! Toate  sunt procese normale ale unei minti umane, urmasa primilor hominizi.

Ne enervam, suntem tristi, injuram, suferim si doare. Nu ne place. Si evitam. Selectia naturala nu ne-a echipat pentru a fi fericiti. Selectia naturala ne-a echipat perfect pentru a rezolva problemele cate stau in calea perpetuarii genelor, indiferent de cum ne simtim emotional.

Goana dupa fericire –  aceeasi goana este si in directia opusa, sub forma de evitarea suferintei, este o inventie destul de noua a omului, reala sursa a suferintei noastre. Si pentru ca mediul s-a schimbat si mijloacele noastre de a gestiona ecourile emotionale s-au schimbat.

Practicam de exemplu yoga al carei scop nu este acela de a te transforma intr-un zombie calm si impasibil. A accepta este a simti ceea ce este, a ramane acolo cu orice apare. De exemplu, daca ma aflu blocata in trafic, ma grabesc tare, iar unii soferi nu respecta randul la semafor, pot observa ca MA SIMT( in loc de sunt) furioasa, intrigata si ca imi vine sa scot un deget anume pe geam! Imi amintesc insa, ca pentru mine este important sa fiu corecta, si aleg sa raman in rand, cu furia mea.

A te simti mindful nu este a avea o stare de calm in locul uneia de agitatie sau nervozitate. A privi mindful este a privi constient si a primi nervii, agresivitatea ca ceea ce sunt:  procese mentale trecatoare. Ganduri fara putere. Semantica mentala, insotita de senzatii.

Dar asta necesita disponibilitate si perseverenta.

Intelepciunea budista ne spune ca  durerea face parte din realitatea vietii noastre si nu poate fi evitata, suferinta insa, este o optiune.  Suferinta ne vine din efortul de a evita durerea.

Comments are closed.