Valorile in actiune sunt Virtuti.

Benjamin Franklin, nascut in 1706, pleca din ateliereul fratelui sau la 17 ani, incalcand contractul de ucenicie. Isi dorea libertate. Dupa multe incercari si esecuri, s-a stabilit in Philadelphia, unde si-a deschisa propria tipografie. A avut succes in afaceri, in stiinta (a inventat paratrasnetul), in politica si diplomatie.” A trait pana la optzeci si patru de ani, s-a bucurat de admiratia concetatenilor sai si a concetatencelor sale!  Virtutile acestui om  releva o profunzime si o autenticitate a caracterului pe care nu le vedem in copilul ascultator, care accepta pur si simplu calitatile si valorile impuse de adulti.

Care a fost secretul sau? Virtutea. Dar nu in sensul puritan. El a ales cateva virtuti si a incercat sa traiasca in conformitate cu ele. A scris o lista de treisprezece virtuti, legate de comportamente specifice: cumpatare: nu manca pana nu mai poti, frugalitate: cheltuieste numai pentru a face bine celorlalti si tie insuti, castitate: nu te folosi de sex decat in scopul sanatatii si al nasterii copiilor, etc.

A facut un tabel cu sapte coloane pentru fiecare zi a saptamananii si 13 randuri pentru fiecare virtute. A pus cate un punct negru in casuta virtutii pe care nu o realizase intr-o anumita zi a saptamanii. S-a concentrat pe cate o virtute pe saptamana (iti aduci aminte de obiectivele SMART?), sperand sa mentina randul acelei virtuti gol. Timp de treisperzece saptamani a realizat procesul. Apoi l-a repetat, gasind ca de fiecare data tabelul devenea tot mai gol. Franklin a scris in autobiografia sa: „Eram prin starduinta un om mai bun si mai fericit decat as fi fost daca nu as fi incercat.”

De ce?

Cuvantul grecesc arete inseamna excelenta, virtute sau bunatate. Arete-ul unui cutit este taie bine; arete-ul unui ochi este vada bine; aerete-ul unui om este sa…..Aceasta este una dintre cele mai vechi intrebari. Care este scopul unui unui om, astfel incat sa putem afirma ca traieste bine sau rau? Spunand ca fericirea este o „activitate a sufletului in conformitate cu excelenta sau virtutea”, Aristotel nu afirma ca fericirea vine din a da saracilor si a-ti suprima sexualitatea. El spunea ca o viata buna este una in care iti dezvolti puterile, iti dai seama care este potentialul tau si il implinesti. Iti practici tariile de caracter.

In acest sens, exista si un instrument  pentru a-ti masura tariile de carcter sau virtutilor ce te caracterizeaza. Proiectul este realizat de unul dintre fondatorii psihologiei pozitive, Martin Seligman si il gasesti aici

 

Buddha spunea despre actiunea de cultivare a virtutiilor ca ne  va face fericiti. Eu imi propun sa ma mai gandesc la ceea inseamna o viata fericita. Insa cred ca, uneori e suficient si realist sa fiu, pentru ca apoi sa apreciez si mai mult momentele mele de fericire.

Pentru tine ce este valoros in viata? Tu de ce faci lucrurile pe care le faci?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *