Yoghina perfectionista?

less

Azi scriu despre cum gestionez eu tendinta catre perfectionism. De ce? Perfectionismul vine la pachet cu nemultumire. Da. Oamenii perfectionisti, scapati de sub control, sunt nemultumitii cronici.

1.Ma straduiesc sa ma evaluez pe baza cantitatii de efort pe care o investesc intr-o activitate si nu pe baza rezultatului obtinut. Efortul pe care il depun este controlabil, in timp ce rezultatul depinde si de factori externi…care nu se afla mereu in aria mea de influenta.

2.Imi propun pasi mici, dar siguri, care imi dau satisfactia realizarii lor. Noi, perfectionistii ne dorim sa facem tot, perfect, iar pentru asta avem nevoie de timp mult si special dedicat . Dar stii vorba aia, uneori putin inseamna mai mult. Jumatate de ora in plus de lectura, exercitiu fizic sau 10 minute de ordonat documentele si articolele din birou inseamna, practic, rezolvarea problemei. In timp ce, amanarea ei, pentru ca nu ti pare intervalul ideal….ma sacaie si nemultumeste.

3. Observ tendinta de a gandi alb-negru. Perfectionismul se bazeaza de cele mai multe ori pe gandire de tipul totul sau nimic. Cand ma simt cronic nemultumita fata de ce am facut, ma gandesc  la un mod mai bland si intelegator de a privi situatia. Ma intreb,  care au fost circumstantele  si daca evaluarea mea le-a luat in considerare? Ce am invatat, chiar daca rezultatul nu a fost perfect? Au fost si situatii in care lucrurile s-au intamplat diferit?

4.Perfectionistii au de obicei o stima de sine conditionata: ne place de noi cand suntem pe val, ne detestam cand ni se pare ca nu am reusit. Poti eu oare invata sa ma plac chiar daca nu am reusit ceea ce mi-am propus? Da! Si stii cum? Ma focalizez pe trasaturile de caracter, precum sinceritatea, onestitatea, perseverenta sau pe valorile mele, pe baza carora am actionat, chiar daca nu mi-a iesit.

5. Imi definesc criterii clare si simple dupa care sa ma evaluaez.  Daca ma aud spunand “vreau sa imi iasa treaba asta cat mai bine”, ma intreb ce inseamna” bine”.  De exemplu, daca imi propun sa ies sa alerg, in loc de ” ies si o sa alerg mult, cat pot eu de mult” (formulat astfel, am mereu senzatia ca as fi putut alerga mai mult) imi spun, “data trecuta am alergat 20 de minute. Azi voi alerga 25 de minute”. Voi stii foarte clar ce inseamna bine, voi stii foarte clar ce am de facut s ail realizez.

A fi blanda cu mine inseamna sa imi cultiv compasiunea. Sunt acolo pentru mine, asa cum un prieten bun poate fi alaturi cand o dau in bara.

Comments are closed.